Onderbouw

Leerjaar 1

De overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs is voor de leerling een grote en ingrijpende stap. Dit heeft onder meer te maken met een aantal nieuwe vakken zoals wiskunde en de moderne vreemde talen.
Naast het vak Duits in klas 1 bieden wij ook de vakken T.O.V. (technische ontwikkelingsvaardigheden)en LEF (levensbeschouwing ethiek en filosofie) aan in de onderbouw. In de eerste lesweken is er een aantal activiteiten, waar bij het kennismaken en het vertrouwd raken met medeleerlingen, docenten en gebouw een belangrijke plaats inneemt. De mentoren, tutoren en de teamleider spelen een belangrijke rol in de zorgvuldige opvang van de leerling. Kort na aanvang van het schooljaar gaan de brugklassers op schoolkamp om elkaar beter te leren kennen en vooral om de groepsvorming op een positieve manier in gang te zetten.

Volg je hart, ontwikkel je talent!
Je gaat naar de St.-Jozefmavo om een prachtig Mavodiploma te halen, maar ook om je bijzondere talenten te ontwikkelen. Wie dat wil kan zich aanmelden voor een van de talentgroepen:
Digital Science: Door middel van workshops ga je aan de slag met video, foto, robotica en computer. De combinatie van techniek en creativiteit zorgt voor vaardigheden waarmee je op de toekomst bent voorbereid.
Of je creativiteit wilt ontwikkelen is dit een leuke talentgroep:
Art: Als je creatief bent! Je tekent, schildert en ontwerpt.
Sport+: Ben jij een teamplayer en sport je graag? Dan is deze talentgroep jou op het lijf geschreven. Naast de “gewone” sporten maak je ook uitstapjes naar minder bekende sporten.
The Coolest and Safest Kitchen Event: In ons laboratorium gaan wij verschillende
aspecten van voeding onderzoeken en natuurlijk ook lekkere recepten maken.
Zo leer je meer over kruiden, smaken , E-nummers en allergie.
Je leert op branders koken en nog veel meer. Ook besteden wij aandacht aan veiligheid. (BHV, vlam in de pan, 112). Na deze cursus kun je thuis van alles maken. Van ‘pancakes’ en ‘chutney’ tot ‘vruchtentoetjes’ en ‘geflambeerde compote ’.
Je krijgt je eigen ‘thee branche ‘ en leert parfum maken.
Dans: bewegen is heel leuk, muziek is leuk, de combinatie is TOP!
Hou jij ook zo van dansen en staat jouw tiktokaccount helemaal vol met eigen filmpjes?
Dan is het tijd om een stapje verder te gaan met deze talentgroep. Let's dance!

Kansklas Havo
Natuurlijk is het mogelijk om na het behalen van het Mavodiploma over te stappen naar het Havo. Dankzij het extra examenvak op de Jozef is die overstap goed mogelijk omdat 7 vakken verplicht zijn. Kun je ook eerder overstappen? Ja, dat kan voor leerlingen die met een Mavo/Havo-advies bij ons gekomen zijn. Hiervoor hebben wij de Kansklas Havo.
Daar wordt de leerling extra uitgedaagd. Het tempo ligt er hoger en je krijgt extra leerstof. Als de resultaten in deze klas goed zijn, is er een mogelijkheid om op het eind van de brugklas over te stappen naar de tweede klas van het Havo op onze partnerschool SG Spieringshoek of een andere Havo school.
We hebben de brugklas zodanig ingericht, dat de aansluiting op de tweede klas van het Havo in alle opzichten mogelijk blijft, ook voor goed presterende leerlingen die niet in de kansklas zitten.

Werken met de laptop in leerjaar 1,2 en 3; The Rent Company
In onze huidige maatschappij gaan computers en internet een steeds grotere rol spelen; administratief werk wordt steeds vaker uitbesteed aan applicaties en robots vervangen mensen bij eenvoudige werkzaamheden. Het is daarom belangrijk dat kinderen in het onderwijs kennismaken met deze ontwikkeling. 
We werken met laptops zodat leerlingen vaardig worden met digitale middelen maar daarnaast blijven we ook werken met (werk)boeken.
 
Ouders kunnen voor hun kind een laptop kopen of huren. We werken hierin samen met The Rent Company. Via hen kan een laptop aangeschaft worden. The Rent Company biedt een Easy4U-serviceabonnement voor laptops aan. Aanschaf of huur, service en verzekering zijn in één keer goed geregeld. Men maakt digitaal onderwijs toegankelijk en voor iedereen betaalbaar.